Sax on the Web Forum banner

Baza danych numerów seryjnych saksofonów Yamaha

215K views 35 replies 27 participants last post by  charlienyc  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć członkowie SOTW,

Niektórzy z was widzieli moją Listę numerów modeli Yamaha. W ramach tego zbioru danych stworzyłem internetową bazę danych do zbierania numerów SERYJNYCH saksofonów Yamaha.

Yamaha USA udostępni datę produkcji dla najnowszych modeli saksofonów, jeśli skontaktujesz się z nimi za pośrednictwem:

bandandorchestra@yamaha.com

Mają bardzo niewiele informacji dotyczących starszych instrumentów, jak sami stwierdzają na swojej stronie stronie internetowej Yamaha "Bell and Barrel".

"...Wiadomo, że gracze mówią, że pod żadnym pozorem NIGDY nie rozstaną się ze swoim sopranem 62. (To znaczy, dopóki nie wymyślimy czegoś, co jest tak dobre, jeśli nie lepsze niż ich YSS-62)

O ile możemy zgadywać, w Stanach Zjednoczonych sprzedano około 3000 sztuk (nasze zapisy były nieco szkicowe na początku lat 80.) zarówno w lakierze, jak i w srebrnym wykończeniu. Niestety, NIE ma żadnych zapisów numerów seryjnych, które mogłyby pomóc w wyjaśnieniu poszczególnych dat produkcji poza kilkoma przybliżonymi szacunkami.

Wiemy, że w pewnym momencie produkcji nastąpiła zmiana w rozmieszczeniu otworów tonowych..."
Mam nadzieję zebrać wystarczającą próbę instrumentów, aby zapewnić rozsądną estymację daty produkcji większości saksofonów Yamaha. Mam również nadzieję, że zebrane dane ujawnią pewne niespójności w sposobie, w jaki Yamaha oznacza i identyfikuje poszczególne modele.

Bazę danych numerów seryjnych saksofonów Yamaha można znaleźć tutaj:

Saksofon
Baza danych numerów seryjnych saksofonów Yamaha - Formularz zgłoszeniowy

Pozdrowienia
YamahaCollector

#2 ·
Napisałem do Yamahy z prośbą o informacje na temat mojego YAS-23 i od razu odpowiedzieli:

Cześć Dave,

Dziękujemy za wiadomość. Twój YAS-23 o numerze seryjnym 104488 A został wyprodukowany w 1990 roku. Aby uzyskać więcej informacji na temat saksofonów Yamaha, odwiedź stronę www.yamaha.com/saxophones.

Jeszcze raz dziękuję,
Elaine Cutting
Yamaha

#4 ·
Przesłałem informacje o moim YSS-62 do waszej bazy danych. W razie gdyby ktoś był zainteresowany: Zakupiony jako nowy w 1982 roku od (chyba.....ej, to było DAWNO temu!) Wichita Band. To najwcześniejszy numer seryjny YSS-62, jaki kiedykolwiek widziałem (2905). Był to róg z fioletowym logo i grawerunkiem, ale kazałem usunąć lakier, więc logo już nie ma. To świetny sopran i powinienem na nim więcej grać, ale myślę, że wszyscy wiemy, jak to jest!

John

#13 ·
Przesłałem informacje o moim YSS-62 do waszej bazy danych. W razie gdyby kogoś to interesowało: Kupiony nowy w 1982 roku od (chyba.....ej, to było DAWNO temu!) Wichita Band. To najwcześniejszy numer seryjny YSS-62, jaki kiedykolwiek widziałem (2905). Był to róg z fioletowym logo i grawerunkiem, ale kazałem usunąć lakier, więc logo już nie ma. To świetny sopran i powinienem na nim więcej grać, ale myślę, że wszyscy wiemy, jak to jest!

John
Czy to prosta czy zakrzywiona szyja?

#7 ·
Bob, jakiś czas temu pytałem o mój YTS-61 i otrzymałem odpowiedź, że nie mają listy numerów seryjnych/dat z tak dawnych czasów i że produkcja YTS-61 zakończyła się w 1979 roku.

#9 ·
Zapytałem o mój tenor i powiedziano mi, że pierwotnie został sprzedany komuś spoza USA, więc nie mieli o nim informacji. Wydaje się również, że mają informacje sięgające tylko dziesięciu lat wstecz.

#10 ·
Po zobaczeniu tego wątku i innego dotyczącego nieznanej mi wcześniej rośliny w Grand Rapids, MI, byłem zdumiony myślą, że YAS 52 mojej córki "fioletowe logo" (wypożyczony na czas nieokreślony, aż umrę) zostało "wyprodukowane" w USA. Przyrostek "A" nieco na prawo od numeru seryjnego wydawał się oznaczać "Amerykę". Telefon do numeru, który widziałem na SOTW, dla amerykańskich facetów z Yamahy w Anneheim, 714-522-9011, działa, jeśli wybierzesz niewymienioną opcję "0", ponieważ długie menu dziwnie nie ma monitu dla zespołu i orkiestry.

Kiedy dodzwoniłem się do miłej, pomocnej Lindy, podałem jej numer seryjny, ale obracając róg w słabym świetle, zatrzymałem się przed A. Popracowała nad tym chwilę, potem wstrzymała mnie na długi czas, po czym wróciła i bardzo nieprzekonująco powiedziała mi, że nasz róg został wyprodukowany w Japonii. Kiedy trochę naciskałem, powiedziała, że powinienem porozmawiać z Jonathanem (ext. 9445 nawiasem mówiąc), gdzie musiałem zostawić wiadomość. Później zostawiłem kolejną, że znalazłem A. Brak oddzwonienia przez tydzień.

Próbowałem ponownie wczoraj i dodzwoniłem się do "Jona", jak odbiera. Bardzo miły, entuzjastyczny i hojny swoim czasem. Mówi, że "A" jest po prostu częścią numeru seryjnego i NIE oznacza wyprodukowanego w Ameryce ani niczego innego!! Wszelkie litery jako przedrostek mogą oznaczać kraj pochodzenia, zwłaszcza w przypadku nowoczesnych rogów, ale nie w przypadku przyrostka A. Może jednak istnieć przyrostek A do numeru modelu (tj. YTS 23A), ale pojawiłby się on tylko na pudełku, do celów magazynowych, a nie na rogu. Tak więc starsze rogi mogłyby wyjść przed tymi wyprodukowanymi w nowej lokalizacji.

Powiedział, że nasz róg byłby oznaczony "made in Japan" na tubie korpusu poniżej numeru seryjnego, ponieważ z pewnością każdy 52 z tak niskim numerem (004902A) zostałby wyprodukowany w Japonii, a przynajmniej tuba korpusu by była. Oczywiście nasz nie ma takiego oznaczenia. Powiedział mi jeszcze raz, gdzie szukać, powiedziałem mu, że bezpośrednio pod numerem seryjnym znajduje się szew łuku!!

Między tymi dwoma połączeniami zostałem skierowany w sprawie części do Marka, osoby wyżej w ich organizacji serwisowej. Kiedy zapytałem mimochodem o cholerne głupie "A", szybko odpowiedział, że oznaczone jako zmontowane w amerykańskiej fabryce. Kiedy powiedziałem Jonowi, że stwierdził, że załatwi tę sprawę z Markiem! Widzieliśmy na tym forum, że informacje, prawdziwe czy nie, wplatają się w naszą internetową sieć wiedzy. Myślę, że niektórzy (zwłaszcza młodsi) pracownicy tych firm produkujących instrumenty mogą być pod wpływem tej "wiedzy"!

Anyhoooo.... Jon był pewien po numerze seryjnym, że nasz róg został wyprodukowany przed 1989-1990 rokiem, gdzie, jak słyszeliśmy wcześniej, zapisy Yamahy przechodzą w cienie i spekulacje. Jego przypuszczenie było wczesnych latach 80., moja córka i ja wywnioskowaliśmy, że kupiliśmy go około 1988 roku. I, "wyprodukowano w Japonii, zmontowano w Japonii, ponieważ tylko modele dla studentów i średniozaawansowanych były montowane w Michigan!" "Cóż, czy 52 nie jest średniozaawansowany??!!" "Cóż, wtedy 52 odpowiadało prawie wszystkim profesjonalnym rogom innych producentów w tamtym czasie i nie otrzymujemy zbyt wielu pytań dotyczących 52". OK---jestem na emeryturze i mam nieskończony czas na spędzanie czasu na szczegółach (dociekliwi chcą wiedzieć), ale dochodzę do wniosku, że NIKT.......Naprawdę......Nie wie. Aby przywołać moje ulubione powiedzenie opracowane podczas trzydziestu lat sprzedaży używanych samochodów --"Jest, jak jest!" Chcesz mieć zawrót głowy, idź poszukać gitar Gibsona z lat sześćdziesiątych!! Jay

#11 ·
Mój YTS 61, który kupiłem nowy w 1978 roku w Arizonie, ma literę A po numerze seryjnym (numer znajduje się na dolnej części tylnej części korpusu). Ma fioletową pieczęć z logo Yamaha i Japan pod spodem, otoczoną grawerunkiem po prawej stronie czary i pełnym grawerunkiem z przodu i po obu stronach czary aż do miejsca, w którym czara jest połączona z szyjką korpusu. Numer to 0121xxA. Napis Japan w ogóle nie jest wygrawerowany na rogu, tylko wskazany przez nadrukowane fioletowe logo. Nie pamiętam, żeby sprzedawca kiedykolwiek mówił cokolwiek o montażu w Ameryce.

#12 ·
Tak, teraz, kiedy patrzę na moje purpurowo-magentowe logo na rogu (post dziesiąty powyżej), ma ono logo Yami (trzy kamertony), dużymi literami "Yamaha", a pod spodem, mniejszymi literami, "Japan", bez żadnego grawerowania, nigdzie. Prawdopodobnie wszyscy widzieliśmy informacje na dzwonkach z krajem siedziby producenta, z innym krajem "wyprodukowano w" gdzie indziej, takim jak logo Ida Maria Grassi, które wygląda identycznie jak logo oryginalnej firmy, z wyjątkiem słów "wyprodukowano w", mówiąc tylko "Włochy". Nowi właściciele, Proel, przekażą Ci informacje o jego azjatyckim pochodzeniu wytłoczone na odwrocie! Na moim wybieram Japonię i się tego trzymam. To naprawdę ma znaczenie tylko wtedy, gdy go sprzedajesz, nie zmieni to sposobu, w jaki gra lub brzmi. Jednak "szopa" zmieni. Idę tam teraz.......

#14 ·
Miałem kilka pytań dotyczących numerów seryjnych i znalazłem (na japońskiej stronie) odnośnik do tego adresu e-mail:

Internet Mail <Imail1@yamaha.com>

Wysłałem swoje pytania w weekend i w poniedziałek rano czekała na mnie odpowiedź.

#16 ·
Cześć YamahaCollector, właśnie przesłałem szczegóły mojego YAS-23 do Twojej listy. Tylko dla innych, to numer seryjny 050 419, co wydaje się wcześnie. Ma symbol kamertonu na czarze, po którym następuje słowo YAMAHA wielkimi literami, z JAPAN w 'następnej linii'. Korpus ma słowo YAMAHA wielkimi literami, z modelem (YAS-23) pod spodem i numerem seryjnym (050 419) pod spodem.
Muszę jeszcze skontaktować się z firmą Yamaha, aby spróbować znaleźć datę produkcji, mam to bydlę dopiero od 12 marca 2018 roku, więc to dla mnie wczesne dni.
Pozdrawiam,
Syd

#18 ·
Zdaję sobie sprawę, że ten wątek ma rok, ale linki do bazy danych już nie działają. Czy ktoś wie, gdzie teraz pójść? Chciałbym zidentyfikować rok YSS-475, którą właśnie odebrałem.
Pozdrawiam

#22 ·
#23 ·
Cześć członkowie SOTW,

Niektórzy z was widzieli moją Listę numerów modeli Yamaha. W ramach tego zbioru danych stworzyłem internetową bazę danych do zbierania numerów SERYJNYCH saksofonów Yamaha.

Yamaha USA poda datę produkcji dla saksofonów z nowszych modeli, jeśli skontaktujesz się z nimi za pośrednictwem

ale mają bardzo mało informacji dotyczących starszych instrumentów, jak sami stwierdzają na swojej stronie stronie internetowej Yamaha "Bell and Barrel".

Mam nadzieję zebrać wystarczająco dużą próbę instrumentów, aby zapewnić rozsądną estymację daty produkcji większości saksofonów Yamaha. Mam również nadzieję, że te zebrane dane ujawnią pewne niespójności w sposobie, w jaki Yamaha oznacza i identyfikuje poszczególne modele.

Saksofon

Pozdrowienia
Kolekcjoner Yamaha

Mówi, że plik został usunięty

#25 ·
Cześć członkowie SOTW,

Yamaha USA udostępni datę produkcji dla najnowszych modeli saksofonów, jeśli skontaktujesz się z nimi za pośrednictwem:

Posiadają bardzo niewiele informacji dotyczących starszych instrumentów, jak sami stwierdzają na swojej stronie stronie internetowej Yamaha "Bell and Barrel".

Mam nadzieję zebrać wystarczająco dużą próbę instrumentów, aby zapewnić rozsądną estymację daty produkcji większości saksofonów Yamaha. Mam również nadzieję, że zebrane dane ujawnią pewne niespójności w sposobie, w jaki Yamaha oznacza i identyfikuje poszczególne modele.

Saksofon

Pozdrawiam
YamahaCollector
Linki do dokumentów są uszkodzone. Czy lista Yamaha została opublikowana gdzie indziej?

#27 ·
Hej. Mam róg od 'VITO', który moja ciocia miała w czasach liceum. Mam zdjęcia i chcę znaleźć nazwę modelu mojego rogu. Numer seryjny to 070024, a pod spodem jest napis 'JAPAN'. Szukałem wszędzie i nie mogę go znaleźć. Zdjęcia będą poniżej.
To może nie być najlepszy wątek dla tego, ale to Leblanc Vito, model 7131, zakładając, że to alt. Ogólnie rzecz biorąc, jest to to samo, co Yamaha YAS-21.

#29 ·
Mam róg podobny do tego. Jego numer seryjny to 021621 i nie ma na nim napisu "Made in Japan". Początkowo powiedziano mi, że to Yamaha, nie wyprodukowana w Japonii, ale w Nogales, AZ. Nie mogę jednak znaleźć żadnych informacji na temat Yamah wyprodukowanych w AZ lub Meksyku, chociaż powiedziano mi, że Conn produkował rogi na południowym zachodzie, być może w AZ.

Naprawdę mi się podoba. Jest mechanicznie solidny, gra tak czysto, jak potrafię i jest naprawdę łatwy do grania.

Wysłałem wiadomość do Yamahy, aby dowiedzieć się więcej.

#36 ·
Wygląda trochę tak, jakby zostało pomalowane sprayem.
Zgadzam się, nie znam takiego wykończenia w YAS-23. Czy to powłoka epoksydowa?