Sax on the Web Forum banner

Stary numer seryjny Couesnon "zabawa"

1.2K views 44 replies 6 participants last post by  vries1  
#1 ·
Cóż, w tej chwili czekałem, mogę zapytać społeczność saksofonową w ogóle:
Co się dzieje z wczesnymi (lata 20. XX wieku) numerami seryjnymi Couesnon?

Kupiłem zniszczony i pomalowany baryton z Francji, a na dzwonie jest wybity numer 55864, a na tulejce łuku 103. Jest z 1929 roku.
Podobnie zniszczony alt, który kupiłem do pozyskiwania części, ma numer tulejki łuku 888 i jest datowany na 1923 (data ananasa/granatu), brak 5-cyfrowego numeru na dzwonie.

Wszystko dobrze do tej pory... instrumenty muszą być numerowane w oparciu o ich wysokość. 888 altów wyprodukowanych od 1923 roku, 103 barytony wyprodukowane od 1929 roku. Ale dwa to mała próbka, nie wyjaśnia 5-cyfrowego numeru na dzwonie, ANI nie wyjaśnia:

https://www.saxontheweb.net/posts/4468240/
Mam altówkę Couesnon z numerami 28 w kółku na dzwonie i numerem 812 na połączeniu u dołu korpusu. Czy ktoś może mi wyjaśnić rok i model?
812 jest zdecydowanie niższe niż 888, ale zostało wyprodukowane 5 lat później, więc może numery seryjne resetują się na nowy rok?

I jeszcze jeden szczegół? Niektóre zdjęcia online pokazują DWA różne 5-cyfrowe numery wybite na dzwonach, 10XXX i 5XXXX. o_O Instrumenty dęte blaszane również mają wybity 5-cyfrowy numer, który dobrze pasuje do numerów saksofonów. Ale nie wszystkie instrumenty są oznaczone...
https://www.saxontheweb.net/posts/4508401/
Image

Nie stać mnie ani nie mogę uzasadnić kupowania więcej starych Couesnonów, aby dalej badać to zapytanie, więc po pierwsze,
czy ktoś po prostu wie, co się dzieje, lub po drugie, jeśli jesteś właścicielem Couesnona z lat 20. XX wieku, czy opublikujesz WSZYSTKIE numery wybite na saksofonie, z wyjątkiem numerów 1900 lub 94 Rue D'angouleme! To naprawdę doprowadza mnie do szału.

Image

Tak, zrobiłem arkusz kalkulacyjny. Pomijając błędy urzędnicze, wygląda na to, że być może numer na korpusie jest roczny (niezależnie od tego, czy dotyczy wszystkich instrumentów, czy na wysokość), 10XXX to suma saksofonów, a 5XXXX to suma instrumentów we wszystkich rodzinach?

TLDR: szukam wczesnych numerów seryjnych Couesnon.

#7 ·
1928 - 53445 - 10304 - 987

#10 ·
Dirk, bardzo dziękuję, te dodatki są świetne. Nie wiem, dlaczego nie widziałem ich wcześniej :unsure: Dużo informacji dodano do wykresu i dokonałem odkrycia. Wiem, dlaczego fabryka spłonęła. Archiwista to zrobił 😂 Dawajcie dalej, opublikuję wykres do waszego wglądu, jak tylko zostanie trochę bardziej wypełniony.

#15 ·
Wygląda na to, że numery 10xxx były używane tylko w 1928 roku, z jednym wyjątkiem (pomyłka?)
Dobra obserwacja! Zamierzam wybiec w przyszłość i zasugerować, że numery 10XXX to ŁĄCZNA liczba saksofonów zbudowanych w tym momencie, ponieważ byłoby to zgodne z produkcją we wszystkich markach (mam matematykę na podkładkach piwnych, aby to poprzeć, ale zrobię to lepiej, gdy będę miał więcej informacji). Saksofon z 1930 roku z numerem 10XXX jest odosobnionym przypadkiem w puli 4, więc trudno powiedzieć, ale produkcja wydaje się wtedy znacznie spowolnić, więc nie spodziewam się, że pojawi się wiele więcej modeli!

#16 ·
Moja alternatywna hipoteza byłaby taka, że zaczęli numerować saksofony od (być może 1 stycznia) 1928 roku od numeru #10 000, a następnie zmienili swoją strategię po roku. Z przykładów, które znalazłem, Twój Excel rozrósłby się do 9 "dobrych" (lub przynajmniej spójnych) oznaczeń 10XXX w 1928 roku i 1 niewyjaśnionego odlewu z 1930 roku.

#17 ·
Moja alternatywna hipoteza byłaby taka, że zaczęli numerować saksofony od (być może 1 stycznia) 1928 roku od numeru #10 000, a następnie zmienili swoją strategię ponownie po roku. Z przykładami, które znalazłem, Twój Excel rozrósłby się do 9 "dobrych" (lub przynajmniej spójnych) oznaczeń 10XXX w 1928 roku i 1 niewyjaśnionego odlewu z 1930 roku.
To jest słuszna hipoteza, tak. Wydaje się również, że istnieje korelacja między numerami 5XXXX a logo monopolu. Niższe modele (krótki zasięg itp. (armeé?)) wydają się mieć logo monogramu (po prawej) i brak dodatkowych numerów, saksofony z cyframi dzwonkowymi mają logo MONOPOLE (po lewej).

Image

Intryga się zagęszcza.

#19 ·
@Tommoville jeśli chodzi o krótkie (3-cyfrowe) numery, jest jeszcze jeden pomysł, na który warto zwrócić uwagę.

W późniejszych (powojennych) modelach Couesnon, z nowym systemem numeracji, który wyjaśniłem w osobnym wątku, ostatnie 3 cyfry numeru seryjnego były wygrawerowane lub zarysowane na szyjce pod korkiem szyjki. Zakładam, że zrobiono to, aby móc odnaleźć pasujące korpusy i szyjki po procesie galwanizacji / lakierowania.

Możliwe, że krótkie numery widoczne na tulei instrumentów z lat 20. miały podobną funkcję.

#22 · (Edited)
Dzień dobry,

Mam już prawie pięćdziesiąt wpisów w arkuszu kalkulacyjnym. Brak oczywistego systemu dotyczącego 3-cyfrowego numeru, Vries1 sugeruje, że pomaga to dopasować szyjki, chociaż występuje również na sopranach jednoczęściowych. Potrzebuję więcej 3-cyfrowych przykładów.
10XXX może być 'modą' z 1928 roku, polegającą na oznaczaniu rzeczywistych numerów seryjnych saksofonów. Około 10 000 saksofonów wyprodukowanych do 1928 roku to rozsądna produkcja.
Numery 5XXXX są rozłożone na saksofonach i instrumentach dętych blaszanych (i jeden przykład widoczny na flecie) (www.brasshistory.net/Couesnon%20Dating%20List.pdf), wydaje się, że dotyczy to TYLKO instrumentów oznaczonych logo Monopole, a na saksofonach zostało przerwane po restrukturyzacji w 193-którymś roku.
Wygląda na to, że było kilka lat, w których osoba odpowiedzialna za stemplowanie źle umieszczała stempel granatu...
Numery 10XXX i 5XXXX dobrze się synchronizują, chociaż istnieją przykłady (10278/53332 i 10280/53333 i 10295/53457), które sprawiają, że myślę, że stemplowanie odbywało się w dwóch różnych obszarach fabryki, 10X na stacji saksofonowej, zanim zostało przewiezione do kogoś innego i dodane do stosu, aby zostało ostemplowane 5XXXX, gdzie kolejność mogła zostać zaburzona.

Czy odpowiedziałem na jakieś pytania? Cóż, w pewnym sensie odpowiedziałem na moje. Początkowo, mając 3-cyfrowy numer na tulei saksofonu barytonowego i 5-cyfrowy numer na czarze, założyłem, że 3-cyfrowy numer to numer seryjny i, zaczekajcie, może 5-cyfrowy numer był numerem wojskowym osoby, która grała na saksofonie...? To na pewno nie to :LOL:
Myślę, że numer 5XXXX można uznać za numer seryjny Monopole, dla wszystkich instrumentów. 3-cyfrowy numer, który nie ma sensu kolejnego ani chronologicznego, może być numerem fabrycznym, jak sugerował Dirk (Vries1). Nie wszystkie firmy dodawały numery seryjne (mój alt Jerome Thibouville Lamy nie ma żadnego), więc być może na spotkaniu w 1928 roku zdecydowano się dodać numery seryjne saksofonów, jak ich współcześni, do instrumentów i to jest numer 10XXX.

Daleko od końca, chciałbym wiedzieć, czy ktoś z wczesnymi Couesons ma 3-cyfrowy numer seryjny na tulei, który pasuje na przykład do grawerunku pod korkiem szyjki, aby może rozwiązać tę tajemnicę. Więc wysyłajcie zdjęcia i teorie! :D

#23 ·
Dobrze wykonana praca i zasugeruję ją, jeśli uznasz ją za przydatną.
Istnieje ta klasyfikacja, której używam, wydaje mi się uzasadniona przed typem i liczbami.

Exposition de Paris 1889.
Exposition de Paris 1900.
Z granatem. Fournisseur de l'armée et des beaux arts.
Bez granatu, fournisseur de l'armée.
Bez granatu, fournisseur de l'armée et des beaux arts.
Bez granatu, fournisseurs des beaux arts, du conservatoire national et de l'armée.
Z granatem, fournisseurs des beaux arts, du conservatoire national et de l'armée.

105 rue Lafayette.

W katalogu Couesnona z 1912 roku:
"Za podwyżkę 50 franków saksofony Monopole są dostarczane z kluczem oktawowym z pojedynczą końcówką."

#24 ·
Dzięki JeanJacques! Nie zapisałem żadnych zdjęć z badań, ale wrócę i zobaczę, jaka jest korelacja. Na pewno coś będzie, albo między datami, albo modelami.

50 franków to BYŁO DUŻO pieniędzy za klapę oktawową, prawda? :oops: Właśnie zrobiłem przelicznik walut i to jakieś 600 euro!

#25 ·
#26 ·
#30 ·
Sopran z 1902 roku, bez numeru seryjnego.

#31 ·
Inne oferty
Oto Couesnon, które znajduję w Wallapop
Saksofon altowy Cuesnon Paris 1921 używany za 250 EUR w Viladecans na WALLAPOP
Świetna okazja! Saksofon altowy Cuesnon Paris 1921 używany za 250 EUR w Viladecans. Jeden z pierwszych saksofonów wyprodukowanych w XX wieku. Został wyprodukowany przez Cuesnon Paris w 1921 roku. Numer seryjny 713. W pełni odrestaurowany saksofon z dobrym brzmieniem, do którego dodano g
es.wallapop.com
es.wallapop.com
Saksofon altowy Couesnon Vintage używany za 600 EUR w Bradze na WALLAPOP
Świetna okazja! Saksofon altowy Couesnon Vintage używany za 600 EUR w Bradze. Saksofon altowy Couesnon vintage, seria NR 7091. Wykazuje ślady użytkowania i wymaga konserwacji. - Model: Couesnon - Seria: NR 7091 - Typ: Saksofon altowy - Stan: Używany, wymaga kalibracji
es.wallapop.com
es.wallapop.com
SAXO COUESNON używany za 1800 EUR w Gandíi na WALLAPOP
Świetna okazja! SAXO COUESNON używany za 1800 EUR w Gandíi. MONOPOLE CONSERVATOIRE. N°serie 4594
es.wallapop.com
es.wallapop.com
Saksofon używany za 400 EUR w Merza na WALLAPOP
Świetna okazja! Saksofon używany za 400 EUR w Merza. Stary saksofon francuskiej marki Couesnon. Buty, korki, filce, sprężyny …. nowe, przygotowane przez profesjonalnego lutnika. Z etui Tylko sprzedaż osobista