Sax on the Web Forum banner

Najlepszy nowy lub używany tenor za mniej niż 3000 $

Tags
buying tenor
1 reading
4.8K views 55 replies 31 participants last post by  Hi Power  
#1 ·
Cześć, jestem zaawansowanym początkującym, który chce ulepszyć swój obecny, tani chiński odpowiednik Selmera.
Jakieś sugestie? Budżet to 2000-3000 $. Nowy lub używany.
Dzięki!

#2 ·
Viking to doskonały wybór, podobnie jak Macsax. Yamaha wydaje się bardziej zachowywać swoją wartość, ale mogą być doskonałe. Bardziej pociąga mnie 62 niż inne. Yanagisawę można znaleźć poniżej tej ceny, ale nie należy lekceważyć wartości starszych. Powodzenia.

#10 ·
Wybór jest ogromny.
Moja subiektywna opinia (te rocznikowe rogi):

Martin "Magna" (USA)
B&S 2001 lub Dave Guardala, ale nie czarne niklowane wykończenie (Niemcy)
Beaugnier (Francja)
Vito model 38 lub 39 (Leblanc, Francja).
Couf Superba 1 (Niemcy)
King "Zephyr", numer seryjny do 383K (USA)
King "Super 20" (USA)
Nie ma problemu z czarnym niklowanym wykończeniem B&S. Mam czarne, srebrne, lakierowane. Brzmią tak samo.

#7 ·
Za trzy tysiące dolarów można kupić cholernie ładnego Conna, Martina, Kinga, Bueschera lub SML. Prawdopodobnie można znaleźć dobrze używany Selmer Super Action 80, ale nie będzie ładny. Yamaha 62, 61 z pewnością mieszczą się w tym przedziale cenowym, podobnie jak starsze Yanagisawa. Będą też modele Buffet, w których można dostać ładny w tej cenie (nie mam na myśli obecnego chińskiego Buffet; mam na myśli super Dynaction, S-1 i tym podobne).

#12 ·
Za trzy tysiące dolarów można kupić cholernie ładny Conn, Martin, King, Buescher lub SML.
Zgadzam się z turfem w tej kwestii. W tym przedziale cenowym uważam, że można o wiele lepiej kupić używany tenor wysokiej jakości niż to, co można znaleźć w nowym instrumencie. Conn 10M, Buescher Aristocrat (lata 30-te - wczesne 50-te), Martin. Nie znam SML, ale ma dobrą reputację. Podsumowując, szukaj wysokiej jakości rogu vintage w doskonałym stanie do gry. Lub takiego w tak niskiej cenie, że możesz sobie pozwolić na doprowadzenie go do doskonałego stanu do gry.

#8 ·
Za 2000 - 3000 dolarów powinieneś móc znaleźć używaną Yamahę 60 lub Selmer SA80 Serie II. Widzę je w dobrym stanie na Craigslist i FB Marketplace dość często. Zależy to od tego, gdzie mieszkasz, przypuszczam. Nie zawracałbym sobie głowy zabytkowymi instrumentami, jeśli jesteś zaawansowanym początkującym, jest zbyt wiele dziwactw do rozwiązania. Zostaw to bardziej doświadczonym graczom.

#9 ·
Za 2000 - 3000 dolarów powinieneś być w stanie znaleźć używaną Yamahę 61 lub 62 lub Selmer SA80 Serie II. Widzę je w dobrym stanie na Craigslist i FB Marketplace dość często. Zależy to od tego, gdzie mieszkasz, przypuszczam. Nie zawracałbym sobie głowy zabytkowymi instrumentami dętymi, jeśli jesteś zaawansowanym początkującym, zbyt wiele dziwactw do ogarnięcia. Zostaw je bardziej doświadczonym graczom.
Cóż, kiedy byłem początkującym, grałem na starych Conns; Nigdy nie zauważyłem żadnych "dziwactw". Kilka lat po tym, jak zacząłem grać na saksofonie, kupiłem sopran Holton z połowy lat 20. XX wieku i kiedy już przyzwyczaiłem się do wciskania ustnika znacznie dalej niż się spodziewałem, nigdy nie miałem z nim problemów.

Zdajesz sobie sprawę, że kiedy te "zabytkowe" instrumenty były nowe, to właśnie na nich grali początkujący?

#14 ·
Jestem w obozie Yamahy. Nie żeby nie podobały mi się stare Conn'y i Buescher'y, jeśli są w świetnym stanie, ale myślę, że dla zaawansowanego początkującego ergonomia Yamahy jest idealna. Plus myślę, że dobrą intonację będzie łatwiej osiągnąć na Yamasze. Nie mówię, że jakość tonu jest lepsza, po prostu lepsza intonacja ogólnie. A dla początkujących, średnio zaawansowanych, a nawet zaawansowanych amatorów, brak konieczności dostosowywania artykulacji, aby uzyskać dobrą intonację, jest plusem.

#20 · (Edited)
Idź do lokalnego sklepu muzycznego i zagraj na kilku saksofonach. Używaj również różnych ustników i stroików podczas testowania gry.

Rozważ sprawdzenie Craigslist lub OfferUp.

Jeśli zdecydujesz się na zakup na eBay lub Shopgoodwill, saksofon prawdopodobnie będzie wymagał naprawy.

Jestem powracającym altowcem i gram na saksofonie Vito (Jupiter 669). Bardzo zadowolony z niego.

Ergonomia i kontrola jakości są bardzo spójne z saksofonem tenorowym Yamaha 62. Również wartość odsprzedaży jest bardzo wysoka.

#22 ·
#25 ·
Jeśli możesz wydać kilka dolarów więcej, fabrycznie nowe YTS-62 i TW01 kosztują poniżej 3500 dolarów w Brass Barn. Jako zaawansowany początkujący, czy naprawdę chcesz zajmować się zmiennymi cechami 50-letniego rocznika, czy też czymś w rodzaju Eastman? Nie możesz się pomylić z Yani lub Yamahą. Każdy z nich dobrze ci posłuży, dopóki nie staniesz się na tyle biegły, by zdecydować, w którym kierunku chcesz podążać ze swoim brzmieniem. Zachowają one swoją wartość i łatwo je sprzedać/wymienić, jeśli zdecydujesz się pójść inną ścieżką.

#26 ·
Cześć, jestem zaawansowanym początkującym, który chce ulepszyć swój obecny, tani chiński podróbkę Selmera.
Jakieś sugestie? Budżet to 2000-3000 $. Nowy lub używany.
Dzięki!
Cześć wszystkim, naprawdę doceniam wasz wkład. Obecnie mieszkam w Kambodży, ale w czerwcu wrócę na miesiąc do USA. Będę w pobliżu Destin/Pensacola na Florydzie, może będę mógł pójść do kilku sklepów z instrumentami muzycznymi, aby zobaczyć, co jest dostępne. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje. Z niecierpliwością czekam na zbadanie modeli, które wszyscy wymieniliście!

#28 ·
Cześć wszystkim, naprawdę doceniam wasz wkład. Właściwie mieszkam w Kambodży, ale w czerwcu wrócę na miesiąc do USA. Będę w pobliżu Destin/Pensacola na Florydzie, może będę mógł pójść do kilku sklepów z instrumentami muzycznymi, żeby zobaczyć, co jest dostępne. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje. Z niecierpliwością czekam na zbadanie modeli, które wszyscy wymieniliście!
To najlepsze rozwiązanie. Znajdź największy sklep muzyczny, jaki możesz znaleźć i spróbuj wszystkiego, co możesz. 3000 dolarów może zapewnić ci dużo rogu. Za ten budżet możesz kupić używany Selmer i wiele modeli vintage pro. Nie daj się też zwieść starej ergonomii. Grają tak samo dobrze jak wszystko inne, jeśli poświęcisz na to czas. Właśnie poznałem licealistę, który nie znosi myśli o graniu na czymkolwiek innym niż ich bardzo wczesny Buescher True-Tone. Klapy górne były trochę za niskie jak dla mnie, ale i tak był to świetnie brzmiący saksofon. Również stosunkowo tani na rynku wtórnym.

#29 ·
Biorąc pod uwagę, że OP mieszka w Kambodży, ale będzie na Florydzie przez cały miesiąc w czerwcu, to świetna okazja, aby zastosować się do rady, aby spróbować przed zakupem. Może możesz skontaktować się z salonami muzycznymi z wyprzedzeniem i zobaczyć, co mają i umówić się na próbę. Również rynek używany, z typowymi zastrzeżeniami.
Ta pierwsza modernizacja z Twojego taniego chińskiego tenoru może nie być Twoim ostatnim przystankiem na wielkim polowaniu na róg, ale miejmy nadzieję, że rozwiąże to, co Cię denerwuje w obecnym rogu (słaba jakość, mdły dźwięk, brak czegoś, co słyszysz u wspaniałych graczy, których kochasz i do których aspirujesz?)
Chociaż powtarzano do znudzenia, że róg nie może uczynić Cię lepszym graczem, róg, który Cię inspiruje i którego nie możesz odłożyć, może sprawić, że zrobisz rzeczy, które to zrobią (jak dużo grać).
Nie znając muzyki, którą grasz, ani graczy, których podziwiasz, trudno jest cokolwiek polecić. Jeśli nie musisz mieć rogu z napisem „Selmer”, nie musisz wydawać maksymalnej kwoty ze swojego budżetu. Możesz kupić Super Dynaction lub Comm III za około 2 tys. (posiadałem oba) i mieć wspaniale brzmiący, duży, ciepły róg. Ale jeśli nowoczesne ergosy są koniecznością, to nie spodoba Ci się żaden z nich. Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz.
Inni mogą mnie poprawić, jeśli się mylę, ale dla mnie również nie ma sensu kupować nowego rogu i zabierać go z powrotem do Kambodży, ponieważ wszelkie gwarancje lub zasady zwrotu mogą być trudne do wyegzekwowania.
Dowiedziałbym się również, czy są dobrzy technicy tam, gdzie będziesz. Jeśli znalazłbym używany róg, który absolutnie uwielbiam, w 4. dniu, kupiłbym go i zabrał do technika na ekspercką kontrolę przed powrotem do Kambodży.
To tylko moje wrażenia z innej części świata (i, myślę, spektrum wieku), więc oferowane tylko FWIW.

#30 ·
Jeśli OP będzie w stanie pozyskać róg z Wietnamu, gdzie obecnie produkowane są dobrej jakości saksofony (np. przez Thomann), rozwiązałoby to kilka problemów:
1) gwarancja i wsparcie części;
2) poduszki, które są wykonane i dopasowane do środowiska o porównywalnej wilgotności;
3) wreszcie, co nie mniej ważne, znaczny spadek ceny zakupu.

Oczywiście wadami byłyby (1) znacznie mniejsza rozpoznawalność marki i (2) znacznie niższa cena odsprzedaży.

#34 ·
Czy Gayle z Vintagesax.com jest na Florydzie? Nie jestem pewien gdzie. Ale wykonuje doskonałą pracę i sprzedaje rogi w bardzo rozsądnych cenach. Możesz dostać od niej najwyższej klasy róg vintage w swoim przedziale cenowym w oszałamiającym, gotowym do gry stanie.
Gorąco polecam.

#38 ·
Czy Gayle z Vintagesax.com jest na Florydzie? Nie jestem pewien gdzie. Ale wykonuje doskonałą pracę i sprzedaje rogi w bardzo rozsądnych cenach. Możesz dostać od niej najwyższej klasy róg vintage w swoim przedziale cenowym w oszałamiającym, gotowym do gry stanie.
Gorąco to polecam.
+1. John mnie ubiegł. Kiedy zobaczyłem wzmiankę o Florydzie, natychmiast pomyślałem o Gayle z vintagesax. Kupiłem od niej kilka posrebrzanych tenorów Buescher kilka lat temu i oba rogi były w doskonałym stanie. Doskonała obsługa klienta.

#39 ·
Sprawdź saksofon tenorowy Selmer La Voix. Niewysławiony. Jeśli uda Ci się znaleźć dobry egzemplarz, nie tylko zrobisz interes, ale możesz zaoszczędzić pieniądze, poniżej limitu 3000,00 $.

Na Twoim miejscu, jeśli to możliwe, kupiłbym go od renomowanego dealera używanych instrumentów dętych, który powinien upewnić się, że jest w dobrym stanie technicznym. I upewniłbym się, że dealer ma rozsądną politykę zwrotów, jeśli chciałbyś z niej skorzystać. To nie tylko dobry zapas, ale prawdopodobnie oznacza, że saksofon będzie w doskonałym stanie, zanim zostanie wysłany.

#40 ·
Na twoim miejscu, jeśli to możliwe, kupiłbym go od renomowanego dealera używanych instrumentów dętych, który powinien upewnić się, że jest w dobrym stanie technicznym. Upewniłbym się również, że dealer ma rozsądną politykę zwrotów, gdybyś chciał z niej skorzystać. To nie tylko dobre zabezpieczenie, ale prawdopodobnie oznacza, że saksofon będzie w doskonałym stanie, zanim go wyślą.
Ponownie, byłby to Galye z vintagesax, na przykład.

#41 · (Edited)
Nie jestem pewien, dlaczego pierwszą rzeczą, która przychodzi komuś do głowy po przeczytaniu zapytania OP, miałaby być odpowiedź nr 2, szczerze mówiąc ??? Dwie marki butikowe o wątpliwych osiągnięciach, które już nie istnieją? W porównaniu do wielu renomowanych marek i modeli, które za 3000 dolarów można z pewnością kupić?

Moi typy:

Yamaha YTS 52
Yamaha YTS 475 (są w 90% takie same)
Yamaha Allegro (albo 575 albo 34) to samo co 62 tylko bez żebrowanych słupków
Buffet 100 lub 400
Giardinelli GTS-10 (to szablon Eastman 640)
Jupiters - 787, 789, 8XX artist, seria 1100
3 tys. dolarów dostajesz Yani T6, model 8XX lub 9XX, używany
Myślę, że Selmer MK 7 można czasami dostać za 3 tys. dolarów, prawda?
Używany Eastman 52nd St. można również dostać za około 3 tys. dolarów

Vintage:

Grassi 2000, 2000 Professional lub Prestige
Couf Superba 1 (szablon JK)
B&S Blue Label (niezbyt powszechne w Stanach)
Conn 10M
Buescher THC lub sweet-spot Aristocrat
King Super 20, era Eastlake
Buffet Dynaction lub SuperDynaction

Po skończeniu kawy prawdopodobnie wymyślę jeszcze 10... ale szczerze mówiąc, przy takiej sile nabywczej trzeba wybrać coś bardziej renomowanego niż efemeryczna marka butikowa, naprawdę...

#43 ·
W tym przedziale cenowym uważam, że możesz zrobić o wiele lepiej, wybierając używany tenor wysokiej jakości niż to, co możesz znaleźć w nowym rogu. Conn 10M, Buescher Aristocrat (lata 30-wczesne 50), Martin. ... poszukaj wysokiej jakości rogu vintage w idealnym stanie do gry. Lub takiego w tak niskiej cenie, że możesz sobie pozwolić na doprowadzenie go do idealnego stanu do gry.
Przyszedłem tu to powiedzieć. Jestem fanem Martina, ale Conns i Bueschers to również dobre rogi.
... Kiedy zobaczyłem Florydę, natychmiast pomyślałem o Gayle z vintagesax. Kupiłem od niej kilka posrebrzanych tenorów Buescher kilka lat temu i oba rogi były w doskonałym stanie. Doskonała obsługa klienta.
Sprawdź stronę internetową. Ma Bueschers, Conns, Martins. Gdybym był na Florydzie, sprawdziłbym, czy mogę osobiście sprawdzić rogi.

#47 ·
Mnóstwo wspaniałych opcji do wyboru! Uwielbiam moją Yamahę YTS-52, którą można kupić w dobrej cenie na rynku wtórnym i jest to świetny tenor. Większość z tych facetów ma większe doświadczenie niż ja, więc będziesz musiał wypróbować wiele różnych rogów, gdy będziesz na Florydzie i zobaczyć, który z nich przemawia do ciebie najlepiej. Powodzenia!

#49 ·
Cześć wszystkim, ponieważ jestem zaledwie 30 minut jazdy samochodem, pojechałem do Gayle Fredenburgh (dzięki wam wszystkim, którzy dali mi tę wskazówkę) i wyszedłem z Buescherem Aristocrat z 1937 roku. :)
Image

Piękny stan, a teraz reszta zależy ode mnie. Już brzmię lepiej. Ergonomia w starym stylu będzie wymagała trochę przyzwyczajenia, ale dźwięk jest świetny, nawet z tandetnym, generycznym ustnikiem z mojego innego chińskiego saksofonu. Zamówiłem nowy ustnik do saksofonu tenorowego Morgan Jazz L, aby zakończyć sprawę. Powinien dotrzeć za kilka dni.
Jeszcze raz dziękuję za wasze opinie.

#50 ·
Cześć wszystkim, ponieważ jestem zaledwie 30 minut jazdy samochodem, poszedłem do Gayle Fredenburgh (dzięki wszystkim, którzy dali mi tę wskazówkę) i wyszedłem z Buescher Aristocrat z 1937 roku. :)
Dobrze zrobione. Piękny róg. Aristocrat z serii Art Deco. Z Gayle świetnie się współpracuje. Naprawdę docenisz ten róg, gdy założysz na niego ustnik Morgan. Daj nam znać, jak poszło.