Biorąc pod uwagę, że OP mieszka w Kambodży, ale będzie na Florydzie przez cały miesiąc w czerwcu, to świetna okazja, aby zastosować się do rady, aby spróbować przed zakupem. Może możesz skontaktować się z salonami muzycznymi z wyprzedzeniem i zobaczyć, co mają i umówić się na próbę. Również rynek używany, z typowymi zastrzeżeniami.
Ta pierwsza modernizacja z Twojego taniego chińskiego tenoru może nie być Twoim ostatnim przystankiem na wielkim polowaniu na róg, ale miejmy nadzieję, że rozwiąże to, co Cię denerwuje w obecnym rogu (słaba jakość, mdły dźwięk, brak czegoś, co słyszysz u wspaniałych graczy, których kochasz i do których aspirujesz?)
Chociaż powtarzano do znudzenia, że róg nie może uczynić Cię lepszym graczem, róg, który Cię inspiruje i którego nie możesz odłożyć, może sprawić, że zrobisz rzeczy, które to zrobią (jak dużo grać).
Nie znając muzyki, którą grasz, ani graczy, których podziwiasz, trudno jest cokolwiek polecić. Jeśli nie musisz mieć rogu z napisem „Selmer”, nie musisz wydawać maksymalnej kwoty ze swojego budżetu. Możesz kupić Super Dynaction lub Comm III za około 2 tys. (posiadałem oba) i mieć wspaniale brzmiący, duży, ciepły róg. Ale jeśli nowoczesne ergosy są koniecznością, to nie spodoba Ci się żaden z nich. Nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz.
Inni mogą mnie poprawić, jeśli się mylę, ale dla mnie również nie ma sensu kupować nowego rogu i zabierać go z powrotem do Kambodży, ponieważ wszelkie gwarancje lub zasady zwrotu mogą być trudne do wyegzekwowania.
Dowiedziałbym się również, czy są dobrzy technicy tam, gdzie będziesz. Jeśli znalazłbym używany róg, który absolutnie uwielbiam, w 4. dniu, kupiłbym go i zabrał do technika na ekspercką kontrolę przed powrotem do Kambodży.
To tylko moje wrażenia z innej części świata (i, myślę, spektrum wieku), więc oferowane tylko FWIW.