Sax on the Web Forum banner

Identyfikacja Beaugnier i pytania techniczne.

18K views 28 replies 14 participants last post by  vries1  
#1 ·
Cześć Kilka lat temu widziałem filmy jazzmanted na YouTube i bardzo zainteresowałem się zdobyciem saksofonu Beaugnier. Wspomina o kilku różnicach technicznych w tych saksofonach i mówi, że są one powodem, dla którego saksofony te są tak przyjazne dla altissimo. Na przykład wspomina, że ​​wszystkie otwory na dźwięk są wyłożone itp. Wspaniały i ultra profesjonalny George z 2ndending.com (JayePDX tutaj) wysłał mi około rok temu wspaniały specjalny alt, na którym od tego czasu BARDZO dużo grałem i mogę wam powiedzieć, że dla rogu vintage czuje się i brzmi jak potwór. Altissimo jest naprawdę bardzo łatwe i brzmi bardzo normalnie. Saksofon jest oznaczony napisem "Special" i ma stół pinky LH w stylu jajka Selmera. https://imageshack.us/user/Sax_ellinas Wydaje się, że to model 38. Popraw mnie, jeśli się mylę. Nigdy nie pytałem sprzedawcy, czy pisze na nim Duke czy Special. Zobaczę to, kiedy dotrze. Teraz zrobiłem się "spragniony" i kupiłem podobny tenor.
Wydaje się, że to również 38 lub podobny model. Popraw mnie, jeśli się mylę. Wiem, że jest tu wielu entuzjastów Beaugnier. Widzę, że oba mają te wyłożone otwory na dźwięk, tak jak opisuje Jazzmanted. Te same klawisze RH i LH, podobne grawerowanie itp. Czy może to być składnik "świętego Graala" brzmienia i grywalności późniejszych Beaugniers? Bo dla mnie Beugnier to absolutne połączenie francuskiego i amerykańskiego brzmienia za grosze. Nie mogę sobie wyobrazić, jak WSPANIAŁE są te rogi za te pieniądze. I uwierz mi, za oba zapłaciłem, w tym wysyłkę z USA + opłaty celne, mniej niż 1500 $. Zrewitalizowałem mój alt w najlepszym sklepie w Atenach za 350 euro i stał się niesamowicie dobry. Zrobię to samo dla tenoru. Za tę kwotę można dziś kupić rogi wątpliwej jakości. Lub parę linii studenckich Yamahy, które również są świetne za swoje pieniądze, ale naprawdę bardzo neutralne. Bardzo daleko od koncepcji Beaugnier. Co o tym myślicie?

#2 ·
Jaki jest numer seryjny? Mam saksofon altowy "Duke", który wygląda dokładnie tak jak Twój. Numer seryjny 19075. Gra naprawdę dobrze.

#3 ·
Jaki jest numer seryjny? Mam saksofon altowy "Duke", który wygląda tak samo jak Twój. Numer seryjny 19075. Gra naprawdę dobrze.
Nie ma mnie teraz w domu. Ale wyraźnie napisano Special. Zakładam, że special=duke?
Z drugiej strony widziałem specjalne, które nie mają szpatułki w kształcie jajka....

Beaugnier to marka z największą liczbą zmian w projekcie, jednak o stałej jakości

#4 ·
Posiadam tenor 38 i alt 39. Duża mechaniczna różnica między 38 a 39 dotyczy klawisza oktawowego kciuka. 39 mają nowoczesny kciuk w stylu Selmer, podczas gdy 38 mają jeden bardziej podobny do Balanced Action. Mają również różne klastry małego palca. 39 będzie miał jeden metalowy wałek.

#5 ·
Wygląda na 38, ale nie mogę tego stwierdzić bez zobaczenia klastra małego palca. Jeśli ma jeszcze jeden podobny do starych Keilwerthów, to nie byłoby to ani 38, ani 39, ale starsze 37

#9 ·
Nie jestem przekonany. Special wydawał się być używany do saksofonów, które miały otwory tonowe po lewej stronie, od numeru seryjnego 1047 do numeru seryjnego 1819, a następnie special perfect zaczął się gdzieś w okolicach numeru seryjnego 3600. Co najmniej 2 z special perfects miały szyjki z mikro-stroikiem.

Notatka z 1246A: "Vito Special tylko 2 klawisze dzwonka po lewej stronie... C# jest po prawej stronie"

Czy więc Twój saksofon ma otwór tonowy F# prawej dłoni/małego palca z tyłu czy po prawej stronie?

Image

#10 · (Edited)
Saksofon altowy Vito "Special", który posiadam, znajduje się na stronie internetowej Kim, numer seryjny B1032; ma klapę F# po prawej stronie.
Numer seryjny tylko trochę poza zakresem, który wskazujesz. O ile wiem, "Special" to lakier, który ma nazwę, ale w tej chwili nie mogę sobie jej przypomnieć.
To jak mroźne złoto

#12 ·
Mam 'specjalny, idealny' saksofon altowy z zupełnie innym układem klawiszy dla małego palca niż wszystkie powyższe. Muszę powiedzieć, że Beaugnier to dobrze strzeżona tajemnica. Co za niesamowity saksofon, z płynnym, dymnym tonem i (jak wszyscy zauważają) wspaniałym altissimo. Nadal jestem CAŁKOWICIE zdezorientowany co do powiązań Vito/Leblanc/Noblet i będę musiał trzymać się Beaugniers oznaczonych jako 'Beaugnier', dopóki ktoś nie poprowadzi mnie za rękę.

#17 ·
Gram na moim Vito Duke już od dłuższego czasu i przyciąłem go i nastroiłem tak, aby był bardzo, bardzo dobrym saksofonem tenorowym. Uwielbiam duże brzmienie i dość swobodne granie, a altissimo jest łatwiejsze niż na większości saksofonów. Powinny być dobre. Zrobiłem trochę badań i SML był częściowym właścicielem fabryki Beaugnier. Te same sprężyny co SML, ten sam układ mechaniczny klawiszy... więc bardzo dobry saksofon za bardzo małe pieniądze

#20 ·
Cierpliwie czekam na odpowiednią ofertę na jeden z tych, naprawdę świetna wartość, jak rozumiem. Nie mam nic przeciwko temu, że ludzie wychodzą i kupują rogi średniej jakości za znacznie więcej i zostawiają je tak tanio dostępne!

#22 ·
Posiadałem saksofon altowy "Americana" (w 2002 roku), model 38 Tenor (dzwonek połączony przy stole małego palca) i model 38 Alto (klawisze dzwonka połączone przy czarkach klawiszy). To były bardzo dobre saksofony. Posiadałem model 38 Alto przez 5 lat (zastąpił Selmer Mark VII, z którym miałem problemy). Przeszedłem dopiero na Yanagisawę A880, ponieważ to było jakby VII połączył się z modelem 38! Najlepsze z obu światów!

#23 ·
Miałem saksofon altowy model 38, który brzmiał świetnie, ale nie podobało mi się uczucie stołu dla małego palca lewej ręki z powodu klawiszy dzwonkowych po stronie L. Pewnie bym się do tego z czasem przyzwyczaił, ale zbyt często się rozstrajał, co było dla mnie niewygodne, więc go sprzedałem.

#24 ·
Miałem model 38 alto, który brzmiał świetnie, ale nie podobało mi się czucie stolika małego palca lewej ręki z powodu klawiszy dzwonkowych po lewej stronie. Prawdopodobnie bym się do tego przyzwyczaił z czasem, ale zbyt często wypadał z regulacji dla mojego komfortu, więc został sprzedany.
Klawisze dzwonkowe po lewej stronie nie byłyby modelem 38. Były to "Americana", Model 35 "Semi-Rationale", Model 36 i Model 37.

#26 ·
Muszę dokonać małej korekty. Mój Special Perfect tenor, numer seryjny 6074, ma starszy styl klawiszy dla klawisza oktawowego: perłowy guzik dla podpórki pod kciuk i perłowy guzik dla klawisza oktawowego. Z drugiej strony, mój tenor Revere, z tylko nieznacznie wyższym numerem seryjnym (6414), ma ten sam klawisz oktawowy pokazany w poście mistermeshmash #15. Myślę, że po drodze wprowadzili zmianę. Mój Revere powinien być oznaczony przez Beaugnier w latach 57-58.

#27 ·
Więc, jaka jest różnica między numerem seryjnym tenora Vito 5XXA a numerem seryjnym 2xxxx, o którym powiedziano, że został wyprodukowany we Francji? Wydaje się, że ten we Francji ma o wiele bardziej fantazyjne grawerowanie, ale nie ma Duke'a ani Special...

#28 ·
Więc, jaka jest różnica między numerem seryjnym tenoru vito 5XXA a numerem seryjnym 2xxxx, o którym powiedziano, że został wyprodukowany we Francji? Wydaje się, że ten we Francji ma o wiele bardziej fantazyjne grawerowanie, ale nie ma księcia ani niczego specjalnego...

Jakieś przemyślenia?
Cóż, to jest pytanie? Prowadzę arkusz kalkulacyjny, próbując posortować numery seryjne i funkcje.

Moja hipoteza jest taka... że istniała fabryka... właściwie idź i spójrz na Marki i Modele Saksofonów--> Inne--> A-J --> Beaugnier, G. Leblanc & Vito Beaugnier i przeczytaj jeden z wątków historycznych...

ten zakład produkował co najmniej korpusy dla kilku marek. Że korpusy z tej fabryki miały kolejne numery seryjne niezależnie od marek..

Więc jak fantazyjny był saksofon lub ile miał funkcji... numery seryjne są pomieszane.

Rozwijam moją teorię dalej, sugerując, że numery seryjne, które kończyły się na literę "A", były montowane w Wisconsin (saksofony z numerami seryjnymi kończącymi się lub poprzedzającymi numer seryjny w literze "B" lub poprzedzone literą "V").

to samo w sobie jest sporym kawałkiem. Chodzi o to, że marki montowane w USA mogły zmodyfikować numer seryjny, dodając znak.

Czy przekazałem ideę, że może istnieć podstawowy numer seryjny, który wyszedł z fabryki "Beaugnier" i że jeśli saksofon został zmontowany w USA, dodano dodatkową literę?

Należy pamiętać, że jest to tylko teoria poparta plotkami i spekulacjami i miejmy nadzieję, że udokumentowana przez arkusz kalkulacyjny (w tym wiele różnych funkcji) pod adresem

https://docs.google.com/spreadsheet.../spreadsheets/d/1zFsKqgJJzjUV0wK4_ymk7qk3cj0pvHx4_stnzbyYwk8/edit#gid=736264149

Miłej zabawy,

Fremont

#29 ·
Właśnie natknąłem się na bardzo interesujące studium numerów seryjnych Beaugnier (po francusku):

http://luthiervents.blogspot.com/2018/12/beaugnier-suite.html?m=1

Autor wyróżnia pierwszą serię do 1941 roku, a następnie drugą serię od 1941 roku. Kilka numerów seryjnych wydaje się mieć wiarygodną datę (z kart gwarancyjnych lub dowodów sprzedaży).