Cześć Kilka lat temu widziałem filmy jazzmanted na YouTube i bardzo zainteresowałem się zdobyciem saksofonu Beaugnier. Wspomina o kilku różnicach technicznych w tych saksofonach i mówi, że są one powodem, dla którego saksofony te są tak przyjazne dla altissimo. Na przykład wspomina, że wszystkie otwory na dźwięk są wyłożone itp. Wspaniały i ultra profesjonalny George z 2ndending.com (JayePDX tutaj) wysłał mi około rok temu wspaniały specjalny alt, na którym od tego czasu BARDZO dużo grałem i mogę wam powiedzieć, że dla rogu vintage czuje się i brzmi jak potwór. Altissimo jest naprawdę bardzo łatwe i brzmi bardzo normalnie. Saksofon jest oznaczony napisem "Special" i ma stół pinky LH w stylu jajka Selmera. https://imageshack.us/user/Sax_ellinas Wydaje się, że to model 38. Popraw mnie, jeśli się mylę. Nigdy nie pytałem sprzedawcy, czy pisze na nim Duke czy Special. Zobaczę to, kiedy dotrze. Teraz zrobiłem się "spragniony" i kupiłem podobny tenor.
Wydaje się, że to również 38 lub podobny model. Popraw mnie, jeśli się mylę. Wiem, że jest tu wielu entuzjastów Beaugnier. Widzę, że oba mają te wyłożone otwory na dźwięk, tak jak opisuje Jazzmanted. Te same klawisze RH i LH, podobne grawerowanie itp. Czy może to być składnik "świętego Graala" brzmienia i grywalności późniejszych Beaugniers? Bo dla mnie Beugnier to absolutne połączenie francuskiego i amerykańskiego brzmienia za grosze. Nie mogę sobie wyobrazić, jak WSPANIAŁE są te rogi za te pieniądze. I uwierz mi, za oba zapłaciłem, w tym wysyłkę z USA + opłaty celne, mniej niż 1500 $. Zrewitalizowałem mój alt w najlepszym sklepie w Atenach za 350 euro i stał się niesamowicie dobry. Zrobię to samo dla tenoru. Za tę kwotę można dziś kupić rogi wątpliwej jakości. Lub parę linii studenckich Yamahy, które również są świetne za swoje pieniądze, ale naprawdę bardzo neutralne. Bardzo daleko od koncepcji Beaugnier. Co o tym myślicie?