Sax on the Web Forum banner
21 - 37 of 37 Posts
B&S 1000 vs B&S2001 Tenory

Śledztwo Randalla jest całkiem trafne! Cztery lata temu porównałem 1000 z 2001 i kupiłem 2001 w piaskowanym wykończeniu. Umieściłbym 1000 jako średniozaawansowany, a 2001 jako profesjonalny z niższej półki?

W miksie był również czarny niklowany róg JK, który moim zdaniem był lepszy mechanicznie niż 2001 i być może? brzmiał trochę lepiej, ale nie uzasadniał różnicy w cenie. Uwielbiałem ten róg i jest to świetny zakup, ale właśnie go sprzedałem po zakupie Shadow, do którego nic się jeszcze nie zbliżyło.

1000 III to niezły róg. Mieliśmy kilka tutaj ponad rok temu do oceny... były zbudowane tak samo dobrze jak ich profesjonalne rogi. Zgadzam się, że zrobili go jako róg pośredni (ale myślę, że reklamowali go jako studencki, a następnie zastąpili serią 600, jeśli dobrze pamiętam).

Problem polega na tym, że kiedy były nowe, za tę cenę, nie sądzę, żeby to uzasadniało... jednak, gdyby były tańsze, rozważyłbym je. Zdecydowanie jest to dobry, solidny róg i w porównaniu do studenckiego lub pośredniego Selmera lub Yamahy, 1000 jest prawdopodobnie lepszym rogiem.

Znalazłeś właściwą stronę, saxmax. @Helen z Bassic Sax (i kolejny Kanadyjczyk) wie dużo o tych rożkach.

Nigdy nie grałem na B&S 1000, ale mam szablon 2001, który jest fantastyczny.
Dzięki za komentarz ZootTheSim.
Co to jest szablon 2001? Widziałem to już wcześniej, ale nie jestem pewien, co mieli na myśli.
Miło też widzieć kolejnego kanadyjskiego kolegę na forum. Na zdrowie.

Seria 1000 jest kontynuacją tak zwanej Blue Label, przeważnie w złotym lakierze, ale czasami dwutonowa ze srebrnymi klawiszami i złotym korpusem. Chodzi o to, że nie jest to seria profesjonalna, która pojawiła się po niej. 1000 to dobrze zbudowany instrument, który dobrze gra, ale nie ma nowoczesnego wyrafinowania, które mają Medusa, 2001 i Dave Guardala.

Co to jest szablon 2001?
Tenor z serii Chicago Jazz, chociaż najwyraźniej CJS to tak naprawdę nie szablon, ale własna linia modeli B&S, z których niektóre były bliższe modelowi 2006:

Seria 1000 jest kontynuacją tego, co nazywa się Blue Label, ale w większości w złotym lakierze, ale czasami dwutonowa ze srebrnymi klawiszami i złotym korpusem. Chodzi o to, że nie jest to seria profesjonalna, która przyszła po tym. 1000 to dobrze zbudowany róg i dobrze gra, ale nie ma nowoczesnego wyrafinowania Meduzy, 2001 i Dave'a Guardali.
Dzięki Brian... Doceniam to.

Tenor z serii Chicago Jazz, chociaż najwyraźniej CJS tak naprawdę nie jest szablonem, ale własną linią modeli B&S, z których niektóre były bliższe modelowi 2006:

Znakomity link... dzięki ZootTheSim!

Naprawdę podobała mi się moja seria 1000. To był mój pierwszy tenor i pierwszy róg, na którym grałem od około dziesięciu lat, kiedy go dostałem. Mój nauczyciel miał 2001 w tym (prawie) czarnym lakierze, który wyglądał trochę jak brązowy. Często zamienialiśmy się na lekcjach, ponieważ oboje szukaliśmy nowych instrumentów. Dostał błyszczący, nowy, złoty lakier Cannonball BBSS, na którym nie lubiłem grać. Dostałem Cannonball Raven, który był całkiem niezły, ale patrząc wstecz, tak naprawdę niewiele/wcale lepszy od 1000... Miałem w głowie, że to model pośredni i potrzebowałem ulepszenia. Powinienem był kupić jego 2001, ale miał innego ucznia, który miał go kupić. Ktoś inny w jego studio również zabrał moją 1000, jeśli dobrze pamiętam. W każdym razie, naprawdę podobało mi się granie na 1000.

Naprawdę podobała mi się moja seria 1000. To był mój pierwszy tenor i pierwszy róg, na którym grałem od około dziesięciu lat, kiedy go dostałem. Mój nauczyciel miał 2001 w tym (prawie) czarnym lakierze, który wyglądał trochę brązowo. Często wymienialiśmy się na lekcjach, ponieważ oboje szukaliśmy nowych instrumentów. Dostał błyszczący, nowy, złoty lakier Cannonball BBSS, na którym nie lubiłem grać. Dostałem Cannonball Raven, który był całkiem niezły, ale patrząc wstecz, tak naprawdę niewiele/wcale lepszy od 1000... Miałem w głowie, że to model pośredni i potrzebowałem ulepszenia. Powinienem był kupić jego 2001, ale miał innego ucznia, który miał go kupić. Ktoś inny w jego studio również zabrał moją 1000, jeśli dobrze pamiętam. W każdym razie, naprawdę lubiłem grać na 1000.
Dzięki za odpowiedź SWPerry .... Twój komentarz jest dokładnie tym, co myślałem ... lol. A jednak dopiero do tego wracam. "Ulepszenie" to było to, co myślałem, ale być może po prostu inny ustnik niż TL3. Jestem zadowolony z tego, że jest to róg pośredni ... a kiedy pojawi się świetna okazja, podejmę się tego.

Myślałem o ustniku Burnin' Sax Tenor lub ustniku Jody Jazz - mam HR* 6 do mojego altu i bardzo mi się podoba.

Dzięki za odpowiedź SWPerry .... Twój komentarz jest dokładnie tym, co myślałem ... lol. A jednak dopiero do tego wracam. "Ulepszenie" to było to, co myślałem, ale być może po prostu inny ustnik niż TL3. Jestem zadowolony z tego, że jest to róg pośredni ... a kiedy pojawi się wspaniała okazja, podejmę działania.

Myślałem o ustniku Burnin' Sax Tenor lub ustniku Jody Jazz - mam HR* 6 do mojego altu i bardzo mi się podoba.
Znam tylko to, co zostało opublikowane na forum na temat sprzętu Better Sax, ale wydaje się, że ludziom się podoba. Używałem 6* Otto Link STM i sprawdziło się naprawdę dobrze.

Modele 1000 były dobrze zbudowane i miały dobrą intonację, a jeśli zostałyby wyposażone w odpowiedni ustnik, byłyby bardzo użyteczne w każdej sytuacji. Kiedy porównałem mój model 2001 i CJS z saksofonem altowym F. Schmidta, który posiadałem, nie usłyszałem tego syczenia, które słyszę, gdy gram na moim saksofonie altowym 2001.
Saksofon tenorowy był moim zdaniem o wiele lepszy pod kilkoma względami, a mianowicie pod względem brzmienia, intonacji i łatwości gry. Nie był tak wszechstronny jak saksofon tenorowy CJS lub 2001, z którym go porównywałem, ale w żadnym wypadku nie jest to zły instrument, wręcz przeciwnie.

Modele 1000 były dobrze zbudowane i miały dobrą intonację, a jeśli zostałyby wyposażone w odpowiedni ustnik, byłyby najbardziej użyteczne w każdej sytuacji. Kiedy porównałem mój model 2001 i CJS z saksofonem altowym F. Schmidta, który posiadałem, nie usłyszałem tego syczenia, które słyszę, gdy gram na moim saksofonie altowym 2001.
Saksofon tenorowy był moim zdaniem o wiele lepszy pod kilkoma względami, a mianowicie pod względem brzmienia, intonacji i łatwości gry. Nie był tak wszechstronny jak saksofon tenorowy CJS lub 2001, z którym go porównywałem, ale w żadnym wypadku nie jest to zły instrument, wręcz przeciwnie.
Dzięki Brian za Twoją opinię. Szukam dla niego nowego ustnika, zleciłem komuś sprawdzenie go... i cieszę się nim. Z linku wynika, że był to saksofon średniozaawansowany i ma świetne brzmienie.

Wymień moje imię 3 razy, a się pojawię. ;) Niestety, nigdy nie zabrałem się za napisanie stron internetowych o serii 1000 rogów B&S dla mojej strony internetowej. Jednakże, w tym artykule znajdziesz kilka diagramów, które przedstawiają ewolucję rogów B&S od ich początków jako "znacjonalizowanych" (VEB) do niezależnych (VMI). (To ostatnie po zjednoczeniu Niemiec.) Zauważysz, że dawne rogi B&S - powszechnie nazywane "blue label" - były tymi, które przeszły do serii 1000. Blue label były i pozostały rogami pośrednimi po przejściu. Ktoś wspomniał, że 2001 to róg pro, ale nie tego samego kalibru co linie 2006 (Medusa) itp. To naprawdę nie jest prawda. Zachęcam do zapoznania się z obszernymi materiałami B&S, które mam na mojej stronie. Pełną listę tego, co tam jest, można znaleźć na stronie stronie indeksu B&S. Zauważysz, że mam liczne oryginalne broszury, które zeskanowałem i przesłałem na stronę. Wszystkie rogi B&S pro były nieco innymi modelami i miały nieco inne cechy. Nawet szablony - o których B&S zdawało się twierdzić, że wcale nie były szablonami - nie zawsze były takie same jak oryginał.

21 - 37 of 37 Posts