Sax on the Web Forum banner

Jakich palników używasz do lutowania srebra?

381 views 15 replies 8 participants last post by  spiderjames  
#1 ·
Szukam nowej latarki, która potrafi lutować twardo (lutowanie twarde/lutowanie) klawisze do napraw i modyfikacji. Jakich latarek używacie?

#3 ·
Mam palnik powietrzno-acetylenowy głęboko w katakumbach mojej szopy magazynowej. Ostatecznie ustawię go w mojej stałej warsztacie (w budowie). Czy jest palnik propanowy lub map pro, który mógłbym dostać w HD lub Lowes itp., który tymczasowo wykonałby zadanie.
Czy coś takiego wykonałoby zadanie?

Image

Są w wyprzedaży w HD za około 44 USD.

Lub ten:
Image

#5 ·
Używam również palnika acetylenowego w stylu Smitha do cięższych rzeczy. Miło jest mieć wysoką moc cieplną skoncentrowaną w małym punkcie. Wymaga to jednak pewnej ostrożności, aby nie przejść od razu do etapu „spawania gazowego”.

#10 ·
Czy Bernzomatic wykona zadanie, dopóki nie skonfiguruję palnika powietrzno-acetylenowego? Mam już palniki do pracy z podkładkami i lutowania miękkiego. Nie chcę teraz duplikować
To zależy od użytego materiału.

"★★★★★5 na 5 gwiazdek.
Marcus
· 5 miesięcy temu
Jak na razie jest dobrze! Dobre do małych prac.
Kupiłem to, aby lutować szpilki o grubości 1,3 mm do blachy o grubości 26. Używałem propanu i 45% wypełniacza srebrnego. Moja pierwsza próba z prętem lutowniczym z brązu 1/8" (temperatura pracy 1500 - 1600F) nie powiodła się. Nie mogłem wytworzyć wystarczającej ilości ciepła, aby stopić pręt.
Drut wypełniający ze srebra 1/16" topi się bliżej 1200F i był idealny do mojego zastosowania. Szybko się nagrzewał i płynął prosto do złącza. Następnie użyłem go do naprawy wózka na druty. Ponownie, działał idealnie. Mały, precyzyjny płomień podgrzewał tylko obszar, którego potrzebowałem, i nic więcej.
Do tej pory używałem go tylko z propanem i działał bez zarzutu. Mam również kanister MAP Pro, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie - jest tylko o 100 - 200F gorętszy niż propan. Aby użyć pręta lutowniczego z brązu 1/8", musiałbym zdobyć większy palnik i/lub ewentualnie przełączyć się na propan+tlen lub MAP+tlen.
Jedną z funkcji, które naprawdę lubię w tym palniku, jest zapłon spustowy. Mam nadzieję, że będzie nadal działać. Używałem swojego 3-4 razy w ciągu około tygodnia i jest niezawodny i wygodny. Słyszałem, jak inni wspominali, że niektóre palniki z zapłonem spustowym przestają działać po pewnym czasie. Mam nadzieję, że ten wytrzyma.
Kupiłem swój na wyprzedaży w Lowes za 50 $. W tej cenie uważam, że jest to dobra wartość… dopóki będzie działać.
"

#13 ·
Kupiłem Bernzomatic. Myślę, że wystarczy do większości napraw lub modyfikacji kluczy. Oto moja pierwsza próba na jakimś złomie:
Image

Image

Po małym czyszczeniu:
Image

Oto jeden, który przeciąłem pod kątem 45 stopni, aby naśladować złamany klucz:
Image

Po spiłowaniu i drucie stalowym:
Image

#15 ·
#14 ·
Trochę późno, ale podoba mi się Meco midget; ma różne rozmiary końcówek i można zrobić strefę ciepła tak dużą i puszystą lub tak ciasną, jak chcesz. Działa na tlenowo-propanie. Mówiąc to, lutowałem twardo palnikiem na butan (tego rodzaju, którego używają szefowie kuchni podczas robienia crème brûlée), zwykłym palnikiem hydraulicznym itp. Każdy palnik, który potrafi wystarczająco szybko rozgrzać materiał, będzie działał dobrze. Mam nadzieję, że spodoba ci się bernzomatic! Lutowanie wygląda dobrze!

#16 ·
Dzięki za wszystkie sugestie. Mam jeden z nich w magazynie, który ustawię, gdy tylko zakończę rozbudowę mojego warsztatu.
Image

Wykonuję rozbudowę w wolnym czasie.
Image

Na razie chciałem tylko czegoś krótkoterminowego. Może w przyszłości dodam palnik Gentec lub Smith.