Sax on the Web Forum banner

Saksofon ? coulisse" bardzo specjalny saksofon suwakowy

15K views 17 replies 10 participants last post by  milandro  
#1 ·
"Saksofon suwakowy" bardzo specjalny saksofon suwakowy

Przeglądając internet, nigdy nie wiesz, co możesz znaleźć, a ten saksofon suwakowy, Saxophone à coulisse: Belgijski patent z 1928 roku, musi być jedną z najdziwniejszych rzeczy, jakie kiedykolwiek widziałem.

To francuska strona, blog "Stowarzyszenia Kolekcjonerów Instrumentów Dętych" z Francji.
Prezentują ten niesamowity instrument opatentowany w 1928 roku.
http://acimv.blogspot.com/2010/07/saxophone-coulisse-brevet-belge-de-1928.html
Image

Image

Image

Image

#2 ·
Re: "Saxophone à coulisse" bardzo specjalny saksofon suwakowy

Przeglądając SOTW nigdy nie wiesz, co możesz znaleźć, a ten użytkownik, Milandro: grudzień 2006, musi być jednym z najciężej pracujących "poszukiwaczy najdziwniejszych rzeczy", jakich kiedykolwiek widziałem. :bluewink: :cheers:

#6 ·
Re: "Saxophone à coulisse" bardzo specjalny saksofon suwakowy

Kolejny Arno Bornkamp ........występ na saksofonie suwakowym............ trudniejszy niż można by pomyśleć (pomyśl tylko o altissimo......).

Zastanawiam się, kiedy zagra to elektrycznie z przesterem i wah-wah

ale saksofon suwakowy w Holandii ma i tak kilku prawdziwych zwolenników

#12 ·
Re: " Saxophone à coulisse" bardzo specjalny saksofon suwakowy

View attachment 40357 W przeszłości istniało kilka saksofonów suwakowych. Najpopularniejszy to saksofon Swannee, który działa, ale czasami ma nieszczelności w elastycznej uszczelce wokół suwaka. Saksofon Reiffel i Husted Royal Slide działa w podobny sposób, ale moim zdaniem jest lepszy ze względu na bardziej niezawodną, ​​całkowicie metalową konstrukcję. Ten saksofon, który znalazł Milandro, jest jedynym, o którym wiem, że ma klawisze. Jest prawdopodobnie najrzadszym saksofonem suwakowym ze wszystkich. Widziałem tylko zdjęcia, nigdy samego instrumentu.
Wszystkie saksofony suwakowe są trudne do gry ze względu na konieczny duży ruch suwaka przy zmianie rejestru. Mam Reiffel & Husted, który gra bardzo dobrze, ale musiałbym zainwestować tyle samo ćwiczeń, ile jest to konieczne na pianinie lub skrzypcach, aby dobrze brzmiał.