Sax on the Web Forum banner

Jak usunąć stary lak i czy to naprawi problemy z wykończeniem?

642 views 24 replies 11 participants last post by  Traneofthought  
#1 ·
Więc NIE ZNOSZĘ wyglądu starych trąbek, których lak jest wżery, wygląda jak zardzewiały (tak, wiem, że mosiądz nie rdzewieje, koroduje) i zastanawiam się, czy usunięcie starego lakieru rozwiązałoby niektóre z tych problemów? Wyobrażam sobie, że można zastosować inhibitor korozji? Jestem otwarty na pomysły i sugestie. Załączyłem przedmiotową trąbkę.
Image

#3 ·
NIENAWIDZĘ wyglądu starych trąbek, których lak jest wżerany…
Ja też. Ktoś inny może kochać tę trąbkę taką, jaka jest.
[/QUOTE]…wygląda na zardzewiałą (tak, wiem, mosiądz nie rdzewieje, koroduje) i zastanawiam się, czy usunięcie starego lakieru rozwiązałoby niektóre z tych problemów? Wyobrażam sobie, że można zastosować inhibitor korozji? Jestem otwarty na pomysły i sugestie. Załączyłem trąbkę w pytaniu w celach referencyjnych.
. View attachment 216529
[/QUOTE]
Lak JEST inhibitorem korozji. Jeśli usuniesz lak, tak, wżerany lak zniknie, ale całe ciało będzie teraz podatne na atak korozyjny. Jeśli nie ma zielonych ani czerwonych plam, możesz zahamować korozję, uszczelniając korpus czymś takim jak uszczelniacz do wykończeń samochodowych, na przykład Meguiars. Są też fani, którzy lubią Lemon Pledge, ale to może sprawić, że będzie trochę lepki i przyciągnie kurz. Pamiętaj, aby wytrzeć go do sucha po użyciu i trzymać z dala od środowisk z solą morską – atak chlorków jest najgorszy.

#4 ·
Ja też. Ktoś inny może kochać ten róg takim, jakim jest.
… wygląda na zardzewiały (tak, wiem, że mosiądz nie rdzewieje, koroduje) i zastanawiam się, czy usunięcie starego lakieru rozwiązałoby niektóre z tych problemów? Wyobrażam sobie, że można użyć inhibitora korozji? Jestem otwarty na pomysły i sugestie. Załączyłem róg w pytaniu w celach referencyjnych.
. View attachment 216529
[/QUOTE]

Lakier JEST inhibitorem korozji. Jeśli usuniesz lakier, to tak, wgnieciony lakier zniknie, ale całe ciało będzie teraz podatne na atak korozyjny. Jeśli nie ma zielonych ani czerwonych plam, możesz zahamować korozję, uszczelniając korpus czymś takim jak uszczelniacz do wykończeń samochodowych, takim jak Meguiars. Są też fani, którzy lubią Lemon Pledge, ale to może sprawić, że będzie trochę lepki i przyciągnie kurz. Pamiętaj, aby wytrzeć go do sucha po użyciu i trzymać z dala od środowisk z słonym powietrzem – atak chlorków jest najgorszy.
[/QUOTE]
Więc, jeśli usunę lakier, czy można go następnie pokryć bezbarwnym lakierem, aby zabezpieczyć róg?

#6 ·
Jeśli usuniesz go prawidłowo, możesz uzyskać czystą, lśniącą powierzchnię pod lakierem, gdzie teraz był, ale tam, gdzie już się wytarł, nadal będziesz widzieć zużycie rozkładającego się mosiądzu. Usunąłem lak z ciekawości z kilku tanich instrumentów. Nie poprawiło to estetyki, wręcz przeciwnie, moim zdaniem wyglądało gorzej. Jedynym wyjątkiem było, gdy usunąłem stary, popękany lak nitrocelulozowy nałożony na niklowanie. To było naprawdę brzydkie, ale na szczęście łatwo się zeszło, a nikiel wykazywał stosunkowo niewielkie ślady zużycia.

#7 ·
Dobre odpowiedzi jak dotąd. MOŻESZ zedrzeć cały róg, po prostu weź zmywacz do lakieru ze sklepu z narzędziami, ale bądź przygotowany, bo to paskudny stuff, żrący, opary, lekko poparzy skórę, jeśli się na nią dostanie i nie zmyjesz go w ciągu około 15 sekund.

Mógłbyś to zrobić, może wymagać 2 aplikacji, a następnie usunięcia miękką szczoteczką do zębów.

Po tym i po spłukaniu wodą z mydłem NIE będzie wyglądać zbyt dobrze. Następnie musisz przejść do pasty polerskiej, lub dwóch (jedna bardziej agresywna, druga drobniejsza).
To w pewnym sensie "wyrówna" połysk na całym korpusie.

Muszę powiedzieć, że to bolesny proces. Nie fajna robota DIY. Ale na pewno, początkowo będzie wyglądać lepiej niż TAM.

Następne pytanie brzmi, czy zostawić go tak, wiedząc, że z czasem nabierze patyny, ale NIE wiedząc, JAK nabierze patyny? (Lokalny klimat, sposób przechowywania rogu itp. wpływa na to, jak będzie się starzał surowy mosiądz).

MOŻESZ nakładać tego typu powłoki, woski, polimery, które zapewniają pewną ochronę przez pewien czas, ale one również ostatecznie się zużyją. Ale spowolnią patynę, która pojawiłaby się, gdyby pozostała bez wosku/uszczelnienia.

Sedno sprawy jest takie: goły mosiężny róg wymaga konserwacji, chyba że nie przeszkadza ci, że dostaje plam, zieleni, rdzy w miejscach, które mają kontakt z wilgocią pochodzącą z gry.

Zgadzam się, że przychodzi PUNKT, w którym dla MNIE róg jest takim psem ze swoim obecnym lakierem, że szkoda czasu nawet na jego renowację w takim stanie, ponieważ nigdy nie sprzeda się za przyzwoite pieniądze, więc go zdejmuję. Czasami nakładam fałszywą patynę i wosk uszczelniający. Ale nie daję żadnych gwarancji... od tego momentu odpowiedzialność za zużycie i estetykę spoczywa na właścicielu.
Tons of threads in tech section on how to care for a bare brass horn, go have a look at those.

#11 ·
Dostępnych jest wiele ładnych, fabrycznie nowych saksofonów za 2000 dolarów. Nie jest wart kosztu posrebrzania, chyba że jest to saksofon, który kochasz.
Mam kilka świetnych saksofonów. Nie szukam nowego. Byłem po prostu ciekawy, jak usunąć starą lakier i sprawić, by mój Mark VI Alto wyglądał lepiej niż zaniedbane wykończenie, którego doznał mój.

#20 · (Edited)
Czy grawerunek nie znajduje się po przeciwnej stronie dzwonu niż to, co jest widoczne na zdjęciu? ;)
Jasne, ale na tym zdjęciu jest go wystarczająco dużo widocznego, które wygląda na płytkie/wygładzone, co skłania mnie do przypuszczenia, że może to być ponowne lakierowanie. Lepsze zbliżenia z przodu, w tym grawerunek i oznaczenie mark vi, byłyby pomocne.
Image

#17 ·
Post #7. Wykonałem kilka usunięć lakieru na instrumentach przeznaczonych na sprzedaż i kilka dla klientów.
Nie usuwaj oryginalnego wykończenia MkVI bez zrozumienia powyższych postów dotyczących wartości odsprzedaży.
Spodziewaj się, że czas i wysiłek będą duże.
Wykonuję wiele oddzielnych kroków. Środek do usuwania lakieru, zawsze co najmniej dwie oddzielne aplikacje starą szczoteczką do zębów i ciepłą wodą po tym, jak trochę postoi. Płukanie wodą z mydłem. Dwa razy. ZANURZENIE. Ponownie woda z mydłem. Brasso, czerwona pasta polerska, pasta polerska, usuwacz smug i zarysowań itp., w zależności od tego, ile pracy potrzeba do usunięcia przebarwień. Wszystko ręcznie szczoteczką do zębów. Tyle postów i otworów rezonansowych! Każdy środek ścierny/czyszczący może wymagać wielu powtórzeń. Mnóstwo ukrytych miejsc. Za każdym razem woda z mydłem.
Mam obecnie w warsztacie dwa projekty Conn, z których usunąłem oryginalny lakier. Alto z 1957 roku należące do klienta, które wyglądało dość źle, teraz wygląda fantastycznie w gołym mosiądzu. Dwie aplikacje wysokiej jakości wosku samochodowego i jest prawie z powrotem złożone.
Saksofon tenorowy to korpus z jednego 10m, a czara i belka z innego. Lakier był w stanie od dobrego do słabego na wszystkich, i dość różnych kolorach. Zdjęty. Niewiele przebarwień, ale dużo matowych i błyszczących miejsc. Zamiast próbować wszystko super błyszczące, uzyskałem rodzaj pośredniego poziomu jednolitego „nie tak bardzo błyszczącego”. Zajęło to może dziesięć przejść na (ładniejszej) czarze i 25 przejść na (szorstkim) korpusie z różnymi produktami. W pewnym momencie przestałem liczyć. Oznacza to, że cały korpus był pokryty jakimś produktem ręcznie i intensywnie szorowany małą, cholerną szczotką. W ten sposób zużywa się wiele starych szczoteczek do zębów. I szczoteczki do ustników. I szczotka do butelek do większych powierzchni. Właściwie wszystko to zostało zrobione przed lutowaniem części.
Woski samochodowe świetnie sprawdzają się na zdemontowanych korpusach saksofonów. Lub na zdjętych klapach. Nigdy nie próbowałem woskować kompletnego saksofonu. Jest po prostu łatwo zrobić to jako część naprawdę dobrego COA. Lubię Meguiar's, ale z powodzeniem używałem wielu innych marek. Nie spodziewałbym się, że Pledge zapewni długotrwałą ochronę na gołym mosiądzu. Czasami używam Pledge jako szybkiego usuwacza plam przed występem. Szybko i łatwo. Moje instrumenty zawsze wyglądają ostro na występie.
Usunięcie starego lakieru to najłatwiejsza, najszybsza i najtańsza część tego. Każdy z pozostałych kroków jest otwarty. Na przykład użyj produktu, umyj i wysusz, obejrzyj, powtórz.
Och, i spryskałem też kilka wykończeń. To kolejna długa historia na inny dzień.

#19 ·
Najlepszym lekarstwem na brzydki lakier jest rezygnacja.
… co jest tylko niewielką odległością od „akceptacji”.

I tak, czasami trudno odróżnić jedno od drugiego (mówi facet, który od kilku miesięcy chodzi na fizjoterapię).

• Like
Reactions: paulwl
#22 ·
Byłem głównie ciekawy usunięcia lakieru. Wiem, że zatwardziali pochodzą z mentalności „kogo obchodzi, że wygląda brzydko, to Mark VI, zostaw to w spokoju”. Lol
Tak, ale jak już wspomniano, jeśli zedrzecie pozostały lakier, róg wkrótce będzie wyglądał jeszcze gorzej. A to również obniży wartość rogu. Strata w obu aspektach.

Mój tenor VI wygląda podobnie, może z nieco mniejszą utratą lakieru. Ale zauważyłem, że na zdjęciu wygląda znacznie gorzej niż w rzeczywistości, z jakiegoś powodu. Uwielbiam, jak gra, więc tak naprawdę nie przeszkadza mi utrata lakieru i nie wygląda źle, jeśli czasami go wycieram.

Gdybym kiedykolwiek majstrował przy wykończeniu, zleciłbym posrebrzenie. Mój posrebrzany, 75-letni tenor Aristocrat 156 jest posrebrzany i wygląda jak nowy. Chciałbym, żeby mój VI był posrebrzany, ale nie chcę wydawać pieniędzy.

#25 ·
Image
Image
Image
Image

Traktuj to z przymrużeniem oka, ale udało mi się kupić w dobrej cenie Zephyra, który miał sporo ubytków lakieru w niektórych miejscach. Chciałem uzyskać bardziej jednolity wygląd, więc przeprowadziłem domową metodę usuwania lakieru. Po testach punktowych na klapach okazało się, że niewielka ilość acetonu dobrze usuwa lakier nitrocelulozowy, a ja go trochę wypolerowałem ręcznie. Oto kilka zdjęć przed i po! Jeśli chodzi o przyszłe przebarwienia, po prostu zaakceptuję je jako część charakteru instrumentu.