Sax on the Web Forum banner

Czy ktoś próbował ustnika D'Addario Select Jazz TENOR?

98K views 265 replies 74 participants last post by  reedsburn62  
#1 ·
Mam ustniki do klarnetu i altu od D'Addario i jestem z nich bardzo zadowolony - dobra intonacja, równy dźwięk w całym zakresie instrumentu (szczególnie ustnik do klarnetu). Teraz widzę, że mają ustnik tenorowy (podobno od listopada), ale niewiele informacji na temat tego, na czym jest wzorowany.

#2 ·
Nie jestem szczególnie pod wrażeniem D'Addario Select Jazz w porównaniu do starych Rico Select Jazz, na których, jak przypuszczam, są wzorowane.
Pudełko DSJ 3S, które otworzyłem, wydawało się sztywniejsze niż stare RSJ 3S. Podobnie jak 2S i 2H w porównaniu do ich odpowiedników, ale nie przejrzalem jeszcze całego pudełka.
Pod względem brzmienia uznałem je za podobne, przynajmniej dla tych, które grały - może miałem pecha, ale tylko 1 z pudełka 5 DSJ zagrało dla mnie.

#4 ·
Nie jestem szczególnie pod wrażeniem D'Addario Select Jazz w porównaniu do starego Rico Select Jazz, na którym, jak przypuszczam, są wzorowane.
Pudełko DSJ 3S, które otworzyłem, wydawało się sztywniejsze niż stare RSJ 3S. Podobnie jak 2S i 2H w stosunku do ich odpowiedników, ale jeszcze nie przejrzalem całego pudełka.
Pod względem brzmienia uznałem je za podobne, przynajmniej dla tych, którzy grali - może miałem pecha, ale tylko 1 z pudełka 5 DSJ zagrał dla mnie.
Myślę, że OP mówi o nowym modelu ustnika, a nie stroikach.

Chociaż zgadzam się, że posiadanie tej samej nazwy wprowadza zamieszanie.

#6 · (Edited)
Jestem pod wrażeniem jakości ustnika D'Addario Select Jazz do altu: Chodzi mi o to... za cenę, jaką wołają, są świetne!

Jeśli nowy ustnik tenorowy Select Jazz jest "wzorowany" na osobistym Freddie Gregory Mark IV Jeffa Coffina... może być naprawdę interesujący, w tej cenie!!!

(Drugim ustnikiem, który można było znaleźć... który był "wzorowany" na Freddie Gregory Mark IV był Navarro "Bahia"... zarówno metalowy, jak i z twardej gumy).

#7 ·
Mam ustniki do klarnetu i altu od D'Addario i jestem z nich bardzo zadowolony - dobra intonacja, równy dźwięk w całym zakresie instrumentu (szczególnie ustnik do klarnetu). Teraz widzę, że mają ustnik tenorowy (podobno od listopada), ale niewiele informacji na temat tego, na czym jest wzorowany.
Mam również ustniki D'Addario do klarnetu i saksofonu altowego. Podoba mi się brzmienie każdego z nich, ale ustnik altowy mnie irytuje, ponieważ jest zbyt ciasny dla korków szyjnych w standardowym rozmiarze. Zbyt mocno uciska korek i pogarsza dopasowanie moich innych ustników. (Na forum toczy się wiele dyskusji na ten temat.) Mam nadzieję, że ustnik tenorowy został staranniej dopasowany.

#8 ·
Wkrótce w Wielkiej Brytanii rozpocznie się prezentacja nowego utworu na tenor, więc jestem pewien, że któryś z nas prędzej czy później opublikuje swoje wrażenia.
Kupiłem wersję altową, kiedy się pojawiły, ale ze względu na ciasnotę na korku i łagodność dźwięku, po pewnym czasie się jej pozbyłem.
Jednak słyszałem, jak Will Vinson grał na niej w Pizza Express Jazz w Londynie i byłem oszołomiony jego grą i brzmieniem.
Trzymam kciuki...

#18 ·
Więc ustnik do klarnetu był oparty na starych Chedeville'ach, a saksofon altowy na starych NY Meyerach.
Czy model tenorowy jest oparty na Slant Signature Link ?
Powiedziano mi, że są oparte na ustniku Freddie Gregory Jeffa Coffina............Jeśli kopiują kawałek FG za tę cenę, to jest całkiem niesamowite!

#20 ·
Nie sądzę, żeby Freddie miał coś przeciwko temu, ponieważ "stanął na tęczy" i zmarł w 2014 roku.

#33 ·
Wow! Właśnie otrzymałem dwa ustniki Select Jazz Tenor i muszę powiedzieć, że D'Addario trafiło w dziesiątkę z tym modelem. Dostałem 7 (.105) i 8 (.110). Założyłem mocną stroik Rigotti Gold 2 1/2 na 8 i grało świetnie! Byłem zaskoczony, ponieważ zwykle muszę się trochę przyzwyczaić do ustnika. 8 po prostu wymiatało. Świetny, wszechstronny ustnik. Bardzo mocny po mocnym dmuchnięciu, ale nie przesadnie jasny, jak się obawiałem, widząc zdjęcia deflektora. Jakby siedzi pośrodku jasnego, ciemnego zakresu tonów i ma ładny, tłusty rdzeń tonu. Próbowałem 7 z innym mocnym stroikiem Rigotti 2 1/2, myśląc, że będzie za miękki (skończyły mi się trzciny 3.....) Mocny stroik 2 1/2 grał tak samo dobrze na .105, jak inny mocny stroik 2 1/2 na .110. To było tak, jakby to były idealne stroiki do tych ustników. Jestem trochę zszokowany tym, jak dobrze grają i jak wygodnie się z nimi czuję. Muszę zamieścić recenzję tych ustników. Czapki z głów dla Jeffa Coffina za zaangażowanie w to! Jeez.........Muszę iść pograć jeszcze trochę i popracować nad recenzją...........Wow.............

#34 ·
Wow! Właśnie otrzymałem dostawę dwóch ustników Select Jazz Tenor i muszę powiedzieć, że D'Addario trafiło w dziesiątkę z tym modelem. Dostałem 7 (.105) i 8 (.110). Założyłem mocną stroik Rigotti Gold 2 1/2 na 8 i grało świetnie! Byłem zaskoczony, ponieważ zwykle muszę się trochę przyzwyczaić do ustnika. 8 po prostu miażdżyło. Świetny, wszechstronny ustnik. Bardzo mocny po wciśnięciu, ale niezbyt jasny, jak się obawiałem, gdy zobaczyłem zdjęcia przegrody. Jakby siedzi pośrodku jasnego, ciemnego zakresu tonów i ma ładny, tłusty rdzeń tonu. Próbowałem 7 z innym mocnym stroikiem Rigotti 2 1/2, myśląc, że będzie za miękki (skończyły mi się trzciny 3.....) Mocny stroik 2 1/2 grał równie dobrze na .105, jak inny mocny stroik 2 1/2 na .110. To było tak, jakby były to idealne trzciny do tych ustników. Jestem trochę zszokowany tym, jak dobrze grają i jak wygodnie się z nimi czuję. Muszę zamieścić recenzję tych. Czapki z głów dla Jeffa Coffina za zaangażowanie w to! Jeez.........Muszę iść pograć trochę więcej i popracować nad recenzją...........Wow.............
To dobrze słyszeć. Zamówiłem 7, ale jest w przedsprzedaży. :( Cierpliwość jest cnotą...albo tak słyszałem.

#35 ·
Zapytałem o długość tych elementów. 7 ma facing 24MM, a 8 ma długość facing 25MM. To wyjaśnia, dlaczego stroik 2 1/2 Strong Rigotti był świetny na obu otworach końcówki. Krótsza krzywizna facing 24MM sprawia, że stroiki wydają się nieco twardsze, ponieważ muszą się wygiąć do krótszej krzywizny..........

#36 ·
Mój egzemplarz recenzencki dotarł wczoraj od D'Addario - mam nadzieję opublikować recenzję wideo dzisiaj lub jutro. Alto to świetny egzemplarz, więc mam nadzieję, że tenor będzie tak samo dobry, a nawet lepszy!

#37 ·
#38 ·
Otrzymałem swoje (6 i 7) w środę, ale niestety wciąż nie mogę grać. Może w przyszłym tygodniu. Jestem metalowcem, ale popieram D'Addario, więc chciałem wypróbować te dla uczniów i jako ewentualny alternatywny element dla siebie. Słabo mieć dwa ładne ustniki, które czekają na zagranie. Boli na dole, ale jest coraz lepiej.

#43 ·
#42 ·
Właśnie dostałem 6 od D'Addario w zeszłym tygodniu (zazwyczaj gram na 95-97, mam nawet starą, krótką Dukoff na 90, którą lubię) Grałem na niej przez godzinę w domu i uznałem ją za dość interesującą. Miała świetną artykulację, dużo mocy i łatwo było na niej grać na całym rogu, przypominała mi klimat Boba Berga, który miał kiedyś, albo Mintzera, a Mintzer przez długi czas grał na Gregory. Nie byłem zbytnio pod wrażeniem altowych ustników, nie mogłem uzyskać z nich wystarczającego dźwięku w porównaniu do moich Meyersów lub Klumsów z tym samym otwarciem, więc ustnik tenorowy jest dużym ulepszeniem. Wkrótce opublikuję film i recenzję na mojej stronie internetowej.

#62 ·
Zgodnie z postem, wprowadzono modyfikacje kształtów facingu, okna, szyny bocznej i szyny końcowej, w tym zmiany w facingu i przegrodzie. Dodajmy do tego, że blank jest ogólnie nieco większy, ze zmianami w dziobie, profilach bocznych, a modyfikacje otworu sprawiają, że zmiany te są dość liczne i znaczące. Wyraziłem swój punkt widzenia dość jasno i tak naprawdę nie chcę analizować, czepiać się szczegółów ani projektować co by było gdyby.